4: Godt og skidt nyt

Besøgte i dag lægen på diabetesafdelingen. Jeg var edderspændt på at høre lægens mening og råd.

Lægen, som jeg aldrig havde mødt før, bekræftede min egen læges vurdering med nyrefunktion på omkring de 40 procent. Det var en meget grim nyhed, jeg var overbragt for en uge siden i forbindelse med, at jeg ellers ville have påbegyndt en effektiv proteindiæt (Dukan-kuren). Men heldigvis undersøgte min læge først mine nyretal og løftede en pegefinger (ret højt, faktisk!). Ok, ingen proteinkur.

Men den var stabil, mente hun. Det undrede jeg mig over.

– Dit kretinin var på samme niveau i september 2012. Det ligger og svinger lidt mellem 39 og 44 procent, sagde hun.

Det forstod jeg ikke. Sygeplejersken havde ellers fortalt, at nyrefunktionen lå på 60 procent. Det var det pludseligt opståede gab mellem 60 og 40, jeg i sidste uge gik i selvsving over. Men der var ikke noget gab. Sygeplejersken havde åbenbart misfortolket tallene. Så det er det, jeg nu må henholde mig til. Eller indstille mig på bare at høre kretininværdien, som åbenbart er det, de regner om til procent.

Så nu skal jeg indstille mig på, at mit nyretal har været ca. 40 i længere tid. Flere måneder. I den tid har jeg haft et svingende blodsukker, men i det mindste et stabilt blodtryk.

Hun anbefalede mig at holde mit blodsukker stabilt, ligesom jeg gør nu. 92 procent af mine målinger ligger inden for målområdet mellem 4,2 og 7,8, en enkelt over 10 (10,2), målt to timer efter spisning. Det var hun tilfreds med.

Hun anbefalede mig at sørge for at drikke meget vand. Til mit spørgsmål om mine nyrer godt kunne lide, at jeg drak meget, svarede hun ja. Nyrerne kan godt lide at arbejde. Også selv om mine er lidt utætte …

Mit blodtryk målte hun til 130/68. Udmærket. Hun spurgte ind til mine øjenundersøgelser, som jeg får årligt. Her konstaterer øjenlægen kun kortvarige pletter, som han ikke kan forbinde til sukkersygen. Så vidt, så godt. Og fodterapeuten, som jeg besøger hver anden måned, finder heller ikke fodsår, dårligt blodomløb eller andre faretegn.

Alt i alt bragte dagens lægebesøg  ro i sjælen, selv om jeg ligger grimt lavt med min nyrefunktion. Men jeg kan holde den på de ca. 40. Ingen dialyse foreløbig, forhåbentlig aldrig. Det er udsigten i dag og desuden min højeste (eneste) prioritet. Resten (blodsukker, blodtryk, osv.) giver sig selv – de vil også være i orden, så længe jeg passer på nyrerne. For de følger stort set samme vejledning.

Har jeg ret i det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>