6. Hash og gurkemeje sænker blodsukkeret

I Dagens Medicin har jeg fundet to interessante artikler om naturmidler. De fortæller begge om ting, der virker nedsættende på blodsukkeret hos diabetikere. Den ene viser en ny egenskab ved krydderiet gurkemeje, og den anden fortæller om hash, der åbenbart har fået et nyt formål.

Hash er godt for diabetikeren
Hashhistorien er fra den 30. maj 2013 og har denne rubrik: “Marihuana kan sænke blodsukkeret“.

Det synes jeg, er meget lovende (har dog aldrig selv hverken røget, spist eller på anden vis indtaget dette narkotikum).

Jævnligt indtag af marihuana er forbundet med gavnlige insulin- og blodsukkerniveauer,” skriver forfatteren og henviser til resultater fra et studie, offentliggjort i tidsskriftet The American Journal of Medicine.

Det sku være noget ganske nyt, at hash påvirker insulinen og blodsukkeret og desuden på en eller anden vis har noget med en mindre taljeomkreds og et lavere BMI at gøre. Det glæder jeg mig til at høre mere om.

Der findes faktisk en hashpille, som virker mod smerter, depression og alderssvækkelse. Den hedder dronabinol og indeholder det aktive stof tetrahydrocannabinol, skriver de i Dagens Medicin.

Gad vide, om de har fjernet den “omtågende” virkning, eller om man begynder at grine, når man tar sig en hashpille mod det høje blodsukker … ?

Krydderi mod blodsukker
Den anden artikel, der stod i Dagens Medicin i forbindelse med en diabeteskonference den 3. oktober 2013, fortalte kort, at “et mindre studie viser, at kosttilskud med indhold af gurkemeje kan virke forebyggende hos personer med høj risiko for diabetes“.

Artiklen havde et link til tidsskriftet Diabetes Care og forklarede, at studiet foregik i Thailand med 240 personer, som havde et forstadie til diabetes. Krydderiet gurkemeje indeholder curcumin, der i forvejen bruges som et anti-inflammatorisk middel i naturmedicin.

Lægen, der skrev artiklen, understregede, at studiets resultater f.eks. kun er baseret på et ni måneders forløb, og at den langtidsvirkende effekt af curcumin-tilskud er begrænset. Og han bekymrede sig for, om “folk vil opfatte curcumin som en magisk pille og dermed fokusere mindre på kost og motion, som er de vigtigste forebyggende faktorer mod diabetes”. Citat slut.

Den bekymring forstår jeg godt. Så curcumin kan vel ikke blive mere end et supplement til den kost, motion og medicinering, der er centrale for vi diabetikere.

Lægen skrev desuden om, at forskerne endnu ikke ved, hvorfor curcumin eventuelt har en forebyggende effekt mod diabetes, men formoder, at “den anti-inflammatoriske effekt kan beskytte de insulin-producerende betaceller mod beskadigelse.”

Men thai-lægerne er (ifølge undersøgelsens abstrakt, der er vist i Diabetes Care) klar til at gå i gang med at bruge curcumin i kampen mod diabetes, i hvert fald hos de, som kun er på vej til at udvikle sygdommen.

Jeg vil prøve curcumin
Det var da positivt. Jeg må hellere kigge nærmere på gurkemeje og se, hvordan det kan supplere min kost, motion og medicin.

Gurkemeje er i familie med ingefær og er den gule ingrediens i karry. Gurkemeje bruges f.eks til at farve løse ris gule. Det har en let bitter smag og dufter i sin oprindelige form blomsteragtigt (som en rod). Gurkemeje er ifølge Karolines Køkken et almindeligt farvestof i fødevareindustrien, hvor det har E-nummeret: E 100 Curcumin på deklarationen.

Det fås som pulveriseret krydderi i supermarkedet, så man kan hælde det i maden. Men for mig at se er der en lille begrænsning i denne madudgave af naturmidlet. Gurkemejeroden indeholder cirka tre procent curcumin, og efter plukningen bliver den kogt nogle timer og tørret ind.

Så med tre procent curcumin i det pulver, man drysser i gryden, giver det næppe en stor effekt. Det kan det til gengæld være, at det gør i pilleform.

Jeg tar mig en curcuminpille
Man kan købe gurkemeje i pilleform i helsekostforretninger. Enten som gurkemeje eller ekstrakt af curcumin. Glassene koster f.eks. et sted mellem 100 og 300 kroner for 90 piller, alt efter hvor koncentreret curcuminen er i dem.

Jeg har set et mærke, der angiveligt indeholder 95 procent curcumin, og det omtales i webshoppen som det stærkeste curcuminprodukt på det danske marked.

Jeg tror, jeg kører i Matas og ser på hylderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>